Ja maar HOE dan wél

20/08/2018 Ja maar HOE dan wél ????

“Mijn instructeur zegt dat ik niet goed zit, maar kan me niet uitleggen wat ik dan WEL moet doen …. “

Deze opmerking kreeg ik vorige week van een dame die goed probeerde 'haar hakken uit te drukken', de buikspieren aanspande en achter haar zitbeenknobbels zat.....

Tja.... geen wonder dat het paard niet blij was en zij na een uurtje doodmoe was met pijn in haar rug en schouders...

Ik kom vaak tegen dat mensen maar braaf doen wat hun instructeur zegt, terwijl ze aan hun lijf merken dat er iets niet klopt. Maar ja, waar vind je dan iemand die je kan helpen...?

Dat is inderdaad best een dillemma, want de meeste instructeurs zijn geschoold om een paard te trainen, maar veel minder in het ondersteunen van de ruiter in: 'houding, zit en beweging'.

Kijk dan bijv eens op: www.akasha-rijkunst.nl of: www.centeredriding.org. Wellicht dat daar al winst te behalen is!

Wij zijn, in dit geval, begonnen eerst de zitbeenknobbels eens te localiseren (daar zit bij iedere nieuwe klant van mij al een misverstand). Ohhh.....? “Maar dan zit ik eigenlijk vanzelf al rechtop.... “ Of: “Zit ik nu niet heel erg naar voren?” krijg ik dan als vraag. “Nee, sorry, DIT is recht...”

Dàn een buik die gewoon mag ontspannen en benen die gewoon af mogen hangen...... dat creert vaak al bijna vanzelf de meegaande hand....

En dan heb je ineens, vanzelf, in een half uurtje, een ontspannen en niet meer zo boos en 'gelaten' ogend paard en een ruiter zonder pijn.

Wat doen we soms (te vaak) toch onnodig moeilijk ….. ;-)