Paardrijden geeft beweging op vele vlakken ...

29/12/2017 Paardrijden geeft beweging op vele vlakken ...

Afgelopen week een aantal dames mogen begeleiden met een specifieke 'in balans zitten' vraag. Dat is altijd weer feest, want de verwondering en bewustwording die dan ontstaat is steeds zo mooi...

Als je 'gestapeld' in balans kunt zitten, dan masseert de beweging van het paard je hele lichaam. Als je het toe kunt laten (dat is vaak de moeilijkheid :-) ), dan is het écht een weldaad.

Die paarden-schommel-beweging vind je in geen enkele andere sport of machine of situatie. Dat maakt paardrijden zo uniek...

Vrijwel altijd stappen mensen na de les dan ook volkomen ontspannen weer op de grond. Stress en gespannen spieren zijn vrijwel verdwenen.

Mensen die al wat meer lichaamsbewustzijn hebben, kunnen de paarden-beweging zelfs bewust vóór zich laten werken. De gespannen delen worden op een zachte, vanzelfsprekende manier uitgenodigd te ontspannen.

Niet een therapeut die 'van buitenaf' iets met de spieren doet, maar stimulatie juist van binnenuit. Het blijkt heel effectief te zijn op de lange termijn.

Een mevrouw meldde me zelfs dat ze nu pas (na 25 jaar paardrijden en vele therapeuten en instructeurs verder) zonder pijn in haar heup van het paard stapt en 's nachts zonder pijn kan slapen....

En dat ze de nieuwe kennis niet alleen in het paardrijden toepast, maar ook gewoon in haar manier van lopen.... Kijk, van zulke berichten kan ik dan zoooo blij worden....! :-)

Niet alleen de mensen zelf hebben baat bij 'in balans zitten' (want het kost je letterlijk minder energie), ook de paarden slaken een zucht van verlichting, want ook hen kost het minder energie om de ruiter te dragen.

Meer dan eens zeggen mensen dan ook ineens verbaasd “Hè? Waar mijn paard altijd zo traag is, loopt ie nu gewoon door....”

Tja... als je 'm maar de ruimte geeft om dat te doen... :-)

Maar behalve dat er op spierniveau letterlijk veel in beweging komt, zegt onze fysieke houding ook iets over onze mentale situatie. Niet vreemd dus dat ik regelmatig te horen krijg:

“Het paard is niet alleen mijn masseur.... ook mijn psycholoog... “ :-)

Op naar een mooi nieuw jaar, waarin ik iedereen soeplesse, bewustzijn en plezier toewens!

Bernadette Nijhuis