Bernadette Nijhuis - Tijhuis

Coach en Zit/Houding instructeur

Na het behalen van het HEAO-diploma heeft zij gedurende 15 jaar diverse functies bekleed, o.a. als ICT-manager, Financieel stafmedewerker en Project-manager.

Omdat 'alleen maar binnen zitten' geen voldoening meer gaf, is op 1 januari 2009 het bedrijf 'Chevalja' opgericht.

Want al ruim daarvoor (in 2005) is ze zich  gaan richten op de samenwerking tussen mens en paard en daarom Centered Riding® Instructeur (inmiddels Level II) geworden.

In 2009 werd de opleiding 'Akasha Zit Houding Coach' afgerond en in 2012 de certificering als 'Coach met behulp van paarden'.  

Ze is aangesloten bij de V-PCN (Beroepsvereniging van paardencoaches) en in het bezit van een VOG.

Tot haar 19e jaar fanatiek wedstrijdamazone, maar door de studie kwam alles op een lager pitje, echter nooit gestopt met rijden :-). Toen de kinderen wat groter waren kwam het fanatisme terug.

Regelmatig volgt ze uiteenlopende trainingen, want ze heeft graag zoveel mogelijk 'bagage in haar rugzak'. O.a. de lessen van bijv. Anne Muller (www.Akasha-rijkunst.nl), de Canadees Chris Irwin en de Amerikanen Wendy Murdoch en Tom Nagel hebben veel inspiratie en kennis opgeleverd. 

(Wedstrijd)prestaties zijn niet meer het doel. Het gaat haar vooral om het plezier dat paard en ruiter aan elkaar beleven, de balans (letterlijk en figuurlijk) en de beweging van het paard. 

Keer op keer blijkt dan ook dat paarden beter gaan functioneren als ruiters bewuster worden van zichzelf…..

Met de tijd verlegd de focus zich van paardrijden naar het coachen (al dan niet met paarden) en schoolt ze zich ook daarin op diverse vlakken bij. 

Door haar brede interesse heeft ze o.a. de volgende opleidingen/cursussen gevolgd: