Ervaringen van Coachings

Ervaringen van Coachings-sessies

Doris: "Ik ben zojuist bij Bernadette langs geweest om wat meer te leren over haar werk paardencoaching. Zelf studeer ik Toegepaste Psychologie en ben ik me wat meer aan het oriënteren op verschillende richtingen die eventueel bij mij zouden passen. Zelf ben ik al mijn hele leven bezig met paarden en was daarom wel nieuwsgierig naar de combinatie met mijn studie. Zo kwam ik bij Bernadette terecht.

Bernadette heeft mij onwijs veel verteld over het werk en hoe zij daar is gekomen. Het was allemaal heel inspirerend om te horen en het heeft mij zeker een heel mooi beeld gegeven van paardencoaching. Ook de manier hoe Bernadette denkt over de coaching en hoe zij dit aanpakt, spreekt mij heel erg aan. Het feit dat zij die paarden in hun eigen omgeving laat staan en zelf de keuze geeft of zij mee willen doen in de coachsessies vind ik een mooie manier van werken. Zo kunnen de paarden echt aanvoelen of er iets speelt en reageren ze vanuit hun ruststand. Zij dwingt die paarden niet in de coachsessies, maar laat ze het zelf doen. Ik vind dit een hele inspirerende manier van werken, echt vanuit de natuur van de dieren, vanuit hun sensitiviteit.

Ik heb het zelf ook even mogen beleven. Ik ben de wei ingelopen om even gedag te zeggen tegen haar paarden. Alle drie reageerden ze (voor mijn gevoel) nauwelijks op mij. Ik was dan ook echt heel zenuwachtig om de wei in te gaan, wetend dat er iemand achter mij zat die op mij let. Bernadette kent de paarden heel goed en juist daarom kan zij heel goed lezen/zien wat er gebeurd. Zij gaf aan de spanning bij mij te zien en dat de paarden daar juist op reageerden. Wat ook wel mooi is, is dat zij dit niet verteld, maar het je zelf ook laat ontdekken. Waarom sloten de paarden zich af voor mij? Omdat ik zo gespannen was.

Hierna ben ik weer de wei ingegaan en nu ontspannen en dichterbij mijzelf. De paarden kwamen op mij af en begonnen mij te snuffelen. Het was mooi om zo’n verandering te zien en echt te merken dat ze je aanvoelen.

Hele bijzondere ervaring en voor zover ik heb kunnen zien en heb gehoord is Bernadette onwijs goed. Ik ga me nu zeker nog wat meer verdiepen in de paardencoaching. "

L: " Ik heb het als een zeer mooie en indrukwekkende middag ervaren! Nooit geweten dat paarden dit met mij zouden doen! Je krijgt letterlijk terug wat of wie je bent...niet meer, niet minder. Het heeft me zeker inzichten gegeven. Een welgemeend dank je wel hiervoor "

Christa: "Mijn puberzoon is enorm gegroeid door de paarden en de begeleiding. Het lukt hem nu veel beter om zijn persoonlijke ruimte te creëren en hij heeft minder angst. Als ie toch angstig wordt, dan weet hij nu hoe ermee om te gaan. Paardrijden deed hij al, maar hij is zoveel beter gaan zitten en meer gaan voelen. Dat geeft hem veel zelfvertrouwen."

Gea: "Onlangs weer een sessie mogen volgen. Ik was eraan toe... Kijken wat de paarden mij konden "vertellen". Heb een hele bijzondere ervaring mogen beleven! Bernadette is gewoon een topper en begeleidt je goed. Ze neemt de tijd die nodig is. Heb er geen moment spijt van, omdat ik heb ervaren dat t werkt in positieve zin. Dank je wel...ik geniet nog na.. "

Yasmin: " Bij aankomst stonden Rosie, Grace en Baston ons al te bekijken. Ik had geen idee wat er kon gebeuren of dat er überhaupt wel iets ging gebeuren. Bernadette gaf vanaf het begin al aan dat het altijd een verrassing was wat de paarden zouden doen.

Rosie vond me wel interessant maar liet al snel merken dat zij er niks mee zou doen.

We liepen verder naar de wei van Grace en Baston en die kwamen me allebei begroeten.

Grace op een manier dat ze duidelijk liet zien wie zij was en dat ze ook zeker niet ging veranderen voor anderen, dus iemand die ik wel graag zou willen zijn. Ondertussen was Baston ‘vervelend’ naar mij toe, voor de voeten lopen, lopen trekken en duwen. Wat later ook duidelijk werd, dit is wat ik altijd accepteer want hij is zo lief.

Baston maakte duidelijk dat hij wel met me wilde werken en naar de andere wei wilde.Toen we daar waren gaf Bernadette de ‘simpele’ opdracht om hem te laten draven.

Ik dacht daardoor ook van "oh dat doe ik even", maar daar ben ik snel op terug gekomen. Het werd erg duidelijk dat ik niet voelde wat ik wel wilde. En dat ik dit in mijn hele leven eigenlijk doe, zodat mensen me maar aardig zouden vinden. Hier even met Bernadette over gepraat en toen wist ik wat ik moest doen.. Maar Baston liet nu ook weer mooi zien dat hij nog niet van me overtuigd was. Een erg mooie maar ook wel frustrerende les.

De zo makkelijk gedachte opdracht werd nu toch een wel erg lastig klusje. Toen ik eenmaal, na zeker een halfuur het gevoel had dat ik het kon en hem kon overtuigen heb ik nog een poging gedaan en het lukte! Erg trots op mezelf maar tegelijkertijd ook een spiegel van hoe ik al die tijd precies heb gedaan wat mensen van me wilde.

Later kwam Baston bij me om te laten zien dat hij me zelfs nu nog wel lief vond.

Het is een mooie ervaring geweest met een nieuw beeld wat ik zeker mee ga nemen. Doe wat je zelf wilt, wees overtuigd van jezelf en de echte ‘vrienden’ vinden je dan ook nog lief.

Baston en Bernadette erg bedankt! En ik hoop dat ik nog weer een keer terug mag komen om zo iedere keer meer over mezelf te leren. "

Gerda: "Na een paar keer stevig van mijn eigen paard gevallen te zijn, was ik erg bang geworden. Omdat ik niet met dat gevoel wilde blijven zitten, ben ik naar Bernadette gegaan. Mijn ervaring was heel positief. Ik had niet gedacht dat ik weer op een paard zou gaan zitten... Goede oefeningen gehad waar ik in de toekomst ook wat mee kan. Ik heb een leuke ervaring gehad met goede herinneringen."

Anne: "Er is van alles blijven hangen van de sessie met de paarden... Bijvoorbeeld dat het zo belangrijk is om er te zijn en in je kracht te staan.... Ook bijzonder vond ik de oefening om op de plek van het paard te willen staan... Of: het grenzen aangeven. Bij collega’s, maar ook bij je kinderen (dat kon je mooi ervaren met dat jonge paard). En dat dat allemaal kan zonder boos te worden of je schuldig te voelen. Onzekerheid, vertrouwen, geduld,.....communicatie en alles wat daar bij komt kijken. Je krijgt ook inzichten in jezelf en daar zit ook een raakvlak met Mindfulness. Ik denk er nog vaak aan terug en vond het heel bijzonder!"

Claire: "Na lange tijd van ziekte ben ik sinds een aantal maanden weer in contact met paarden. Voordat ik ziek werd heb ik ook een hele tijd gereden, maar dat was een afgesloten hoofdstuk. Het nu weer in contact zijn met de paarden heeft me weer met beide benen letterlijk op de grond gezet. Je komt letterlijk uit je hoofd en meer in je lichaam. Door de omgang tussen mens en dier, waar Bernadette bij ondersteunt en handvatten bij geeft, krijg ik steeds meer vertrouwen in mijzelf terug. Het idee dat de paarden mij echt begrijpen, maar vooral ook in mijn waarde laten en me laten zijn wie ik ben, vind ik heel erg belangrijk. Hier hecht ik heel veel waarde aan. Daartegenover staat dat de paarden heel eerlijk zijn. Ze houden letterlijk een spiegel voor en geven je terug wat je goed doet en wat er minder goed gaat. Deze spiegel word versterkt doordat ik van Bernadette de kans krijg om me op verschillende manieren te oriënteren en te ontwikkelen tijdens de omgang met de paarden. Deze spiegel heeft vooral te maken met de aspecten van het eigen gedrag en je (mentale) welzijn. De paarden geven mij de kracht om door te zetten en verder te gaan met leven."

Marjan: " Mijn ervaringen/belevingen met 't paard Rosie werken heel erg door. Krijg ook allemaal (noem het maar cadeautjes) ervaringen om te oefenen.

Ik krijg steeds meer door van mezelf wanneer ik iets vanuit stoerheid doe of de zachte stoerheid, noem ik het maar. Want zoals jij al zei, is er niets mis met stoerheid.

Ik was de zachtheid 'n beetje kwijtgeraakt. Nu met je paard is hij weer aan 't terug komen. Ik kan ineens beter voor mezelf opkomen en gewoon "nee" zeggen, zonder schuld gevoel.

Daar kan geen therapie tegenop. Ik heb er genoeg ervaring mee.... Dat is allemaal praten en wat ik zo bijzonder vind met het paard, is dat er geen woorden nodig zijn. Dat is diep van binnen voelen, dat het er is... Met "dat" bedoel ik dus m'n zachte stoerheid en dat ik wel degelijk weet wat ik wil. Dat is iets wat niet met het hoofd te beredeneren valt.

Zo valt het ook bijna niet in woorden uit te leggen. Er was grote verwondering bij mij en bijna ongeloof dat je het echt vanuit die breedheid doet..... en dat 't paard voelt wat het voelt op dat moment. Dan komt het echte vertrouwen, dat heeft niets met controle te maken. Dat is volop leven!! "

Titia: "Ik had die dag een coaching sessie, die ik iedereen aanraad, iedereen die van paarden houdt, maar ook iedereen, die graag de eenheid van geest en lichaam weer wil herstellen, iedereen die van paarden wil leren.

Wat ís nou de essentie van een les van Bernadette?

Ze is zo nuchter als wat, bescheiden. Veel woorden en gedoe zijn haar vreemd. Ze observeert gewoon, zuiver, de bewegingen van jou en die van je paard en benoemt ze. Ze neemt waar hoe je ademhaling gaat, hoe de energie door je lichaam stroomt en vertelt je dat, zonder oordeel. Waardoor je je veilig voelt, waardoor je ontspant. En dan laat ze je zien hoe je paard hierop reageert. Door dit heel pragmatisch en nuchter te doen zorgt ze ervoor dat je gedachten tot rust komen, je met haar mee gaat waarnemen. Er ontstaat rust in je hoofd. Je ontspant, wat meteen merkbaar is bij je paard.

Ze geeft met weinig woorden veel informatie, die diep doorwerkt. Je bewustzijn wordt scherper. Je krijgt weer contact met je lichaam en wat het je vertelt, herstelt die verbinding met je lichaam. Ze leert je met welke taal een paard je bewegingen spiegelt, waardoor je communicatie met je paard verbetert. Het als vanzelf en vloeiend gaat, met respect en begrip.

Bernadette laat je met mededogen, zonder oordeel, maar ook krachtig die andere weg zien, waarbij het niet gaat om prestatie, maar om verbinding.

Ik vond het een verademing les van haar te krijgen en voel me een enorme bofferd dat ik door haar lessen weer in heb ingezien hoe ik met mijn paard verder wil: in harmonie en met respect, in verbinding. Dank Bernadette, het was zo’n groot cadeau dat je ons kwam lesgeven ! "

(Voor het hele ervaringsverhaal klik hier of ga naar: plukdeappel.wordpress.com/2012/03/30/een-wijze-uit-het-oosten

Mariëtte: "In mijn loopbaanadvies- en coachingspraktijk integreer ik natuur en wil ook graag dieren daarbij gebruiken. Toen ik Bernadette tegenkwam tijdens een bijeenkomst, en zij vertelde dat zij coacht met behulp van paarden, was mijn belangstelling snel gewekt. Een afspraak gemaakt om met haar daarover van gedachten te wisselen en zelf te ervaren hoe het is.

Ik vond het spannend, omdat ik weliswaar vroeger veel heb paardgereden, maar mijn laatste ervaring van ongeveer 10 jaar geleden was niet een goede ervaring. Ik was bang geworden voor paarden. Kortom, de ‘senuwe' gierden door mijn lijf. Een onverwachte situatie en dan ook nog direct te worden geconfronteerd met een paard.

“Stel je voor dat het paard jouw klant is en probeer maar eens contact te maken met Rosie.” Door te aarden, rustig te ademen en stevig te staan, lukte het om contact met haar te krijgen. De feedback die Bernadette vanaf de zijlijn geeft is respectvol, zonder oordeel en geeft stof tot nadenken. Op het moment dat ik leiderschap en rust uitstraal, geeft dat zekerheid en vertrouwen bij Rosie. Mijn angst was weg en verbondenheid met haar was mijn beloning. Ineens herinnerde ik mij waarom ik vroeger paardrijden zo heerlijk vond....

In heel korte tijd kreeg ik feedback op mijn houding en de wijze waarop mijn ademhaling ging. De les die ik daaruit leerde is dat een ander je pas vertrouwt als je zelf vertrouwen uitstraalt. De oefening om te visualiseren dat Rosie uit zichzelf naar mij toekomt, lukte minder goed doordat ik niet duidelijk was in wat ik van haar wilde.

Tijd om te gaan rijden. “Nee”, riep ik, "dat doe ik niet." Angst om te vallen was de reden. Zonder dwang van Bernadette ben ik toch op de rug van Rosie gaan zitten. Ook daar de les dat hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker Rosie te sturen is en tot stilstand is te brengen.

In heel korte tijd heb ik veel geleerd: mijn houding, ademhaling, aarden en duidelijk zijn in wat ik wil van de ander.

De kracht van Bernadette is dat zij zonder oordeel simpele aanwijzingen geeft, vragen stelt die je tot nadenken aanzetten. Zelf is zij rustig en kent haar dieren goed, zodat zij kan zien hoe haar paarden reageren op haar cliënten. Op die manier geeft zij feedback waar je veel aan hebt.

Voor mij betekent het dat ik graag mijn cliënten een les bij Bernadette laat volgen, omdat leiderschap en zelfvertrouwen binnen mijn eigen praktijk één van de rode draden zijn. En daarmee ook mijn passie om tijdens coaching de verbinding met natuur en dieren te realiseren. "

Liene: "Dit paardrijden helpt mij beter dan alle gesprekken die ik met reguliere therapeuten heb gehad. Waarom? Omdat het paard mij met mezelf confronteert, zonder dat ik die waarheid voor mezelf kan verdraaien. Met een therapeut kan ik verbaal een spanningsveld aangaan als ik het niet met hem eens ben ... en dat kan niet met het paard. Zij gaat gewoon op mijn voeten staan en dan kan ik niet anders dan accepteren dat ik over mijn grenzen laat lopen. Ook voel ik een interne rust in mij komen als ik rijd en met het paard bezig ben, welke in mijn fysieke uitstraling terug komt. Zij aardt mij. Dat doet een therapeut niet. Ook maakt de coach mij bewust van mijn lichamelijke spanning (welke vaak een emotionele oorzaak heeft) tijdens het rijden, door feedback te geven over mijn houding. Deze feedback wordt direct teruggekoppeld aan het gedrag van het paard; zij reageert meer/minder door deze 'remmende' houding en hoe ik daarna mijn houding corrigeer. De fysieke spanning, waar ik me dan bewust van word, maakt dat ik ga 'onderzoeken' waarom ik deze spanning ervaar. Door de bewustwording kan ik hier weer iets verder mee komen! Oh ja, ik leer ook genieten en bewust te ervaren welke fysieke en emotionele gewaarwording daarbij horen... ook dat leer ik natuurlijk niet in de normale therapie."

Mariëtte: "Wat ik heel erg bijzonder vond, was om te ervaren wat het effect op Rosie was van mijn ademhaling en lichaamshouding. Onvoorstelbaar om te zien hoe dichtbij zij kwam, alleen maar door mijn houding te veranderen. En hoe zij ging lopen, alleen maar door te visualiseren (en daardoor nét iets van houding te veranderen) dat ik een bowlingbal wierp. Knap van jou dat je zo snel zag hoe ik iets deed (bijvoorbeeld hoog ademhalen) en in een paar woorden kon uitleggen hoe ik dingen anders kon doen, bijvoorbeeld door ook in mijn houding doelgericht ergens naar toe te lopen. Of hoe mijn buik en rug te houden, zodat ik naar Rosie uitstraalde dat ze gerust naar me toe kon komen. Je opmerkingen hebben me er bewust van gemaakt dat ik iets anders uitstraal door steviger in mijn schoenen te staan en dat Rosie mij niet in de heg duwt, door mijn eigen ruimte op te blijven eisen. Dat zijn ervaringen waar ik in het dagelijks leven mijn voordeel mee ga doen! Heel erg bedankt daarvoor!! "