Zit / Beweging

"Rijden met gevoel en logica" 

Het doel van deze lessen is: 

Het paard zo correct mogelijk laten bewegen. Dat kan o.a. door de ruiter/amazone goed in balans te laten zijn.

Via de Akasha-rijkunst- en Centered Riding®-technieken wordt paardrijden op een plezierige manier (voor mens én paard) te begrijpen en te leren, en biedt het zelfs een meerwaarde voor de 'dagelijkse dag'.

Volgens Bernadette is dit motto de weg naar harmonie in de combinatie mens-paard (waar we toch stiekem allemaal van dromen?). Er wordt dan ook gewerkt met het volledige 'Skala der Ausbildung': takt, ontspanning, impuls, aanleuning, rechtrichten, verzamelen en oprichten. Alles met respect voor (de fysieke, mentale en emotionele mogelijkheden van) het paard. 

"Als je denkt vanuit het paard, heb je de meeste kans op een succesvolle samenwerking."

Op de officiële Centered-Riding® website staat zo mooi: "Mind, body & Horse". Deze 3 elementen zijn niet los van elkaar te zien. Een paard is geen motor waar je op knopjes kunt drukken... Je eigen ‘mind’, maar ook jouw fysieke ‘beperkingen’ zijn bepalend voor het welzijn en het functioneren van je paard.

Daarnaast interessant voor de (wedstrijd)ruiter: werken aan je zit en houding, maakt het rijden sierlijker en mooier om naar te kijken. Dat zal de jury weten te waarderen... :-)

In het kort gaan de lessen over: balans, beweging en gevoel. 

Pas als de balans (de houding, zit, beweging en mind) van de ruiter in orde is, kan de ruiter het paard helpen om uit te balanceren, waardoor het paard optimaal kan bewegen. Maar ja, voordat je die balans (de onafhankelijke zit) bij jezelf gevonden hebt... Vooral omdat ons lichaam zo’n ingewikkeld stelsel is van gewrichten en spieren, wordt er in de lessen veel tijd besteed aan het her-balanceren van de ruiter en aan het toelichten van de biomechanica van mens en paard. Als de ruiter zijn lichaam goed onder controle kan houden, wordt het tenslotte ook eenvoudiger om het paard recht te richten en recht te houden.

Dus: last van 'klapperende benen' of stijve schouders na het rijden? Tijd om je zit en houding eens goed onder de loep te nemen!


In de lessen krijg je tips en uitleg, waardoor je gaat begrijpen wat je aan het doen bent en hoe je dat zou kunnen veranderen. En het paard? Die laat je overduidelijk zien wanneer je het goed doet..! :-)

Deze vorm van 'bewust paardrijden' is te gebruiken voor alle vormen van rijden (dressuur, springen, recreatie, western enz.) en zowel voor beginners als gevorderde (wedstrijd)ruiters. Je zou het ook 'duurzaam paardrijden' kunnen noemen...

Ook bange ruiters hebben hier veel profijt van, omdat ze leren hoe ze hun spanning kunnen verminderen en begrijpen waarom een paard gespannen reageert.

Eigenlijk is het een nieuwe manier om de klassieke principes van het paardrijden (o.a. lichaams-bewustzijn en centrering) uit te voeren. 

Heel belangrijk is dat er in de lessen wordt verteld ‘HOE’ je iets moet doen, in plaats van alleen maar ‘WAT'.

Als de balans en het vertrouwen kloppen, is geen tuig meer nodig :-)

"Het is toch prachtig om een paard soepel te zien lopen, van 'achteren naar voren' en met een vrolijke uitstraling van paard en mens?"

Lestarief 

De lessen houding & zit worden alleen als privé-lessen gegeven. Eigen paard of paard van ons (indien passend):

Jeugd: € 40,-

Volwassenen: € 45,-  (duur: 45 minuten tot een uur, naar gelang paard en ruiter kunnen verwerken)

**  Reisvergoeding: tot 10 km (enkele reis) van ons adres:  geen kosten. Voor locaties verder weg: € 0,25 per kilometer (indien het te combineren is met een andere afspraak, dan wordt het uiteraard verrekend)

**  Afspraken die korter van 24 uur van te voren worden afgezegd worden geheel of gedeeltelijk in rekening gebracht.

**  Verblijf bij (en rijden op) onze paarden is volledig voor eigen risico. 

**  Tijdens het rijden is het dragen van een cap verplicht.

Wat heb je er aan?

Enkele reacties van leerlingen:

Kijk voor meer ervaringen: hier