Ervaringen van Rijlessen

Uiteraard is iedere ervaring anders... maar hier een paar voorbeelden

Ervaringen van deelnemers:

Irma: Sinds enkele jaren ben ik weer gaan paardrijden. Echter voelde ik de bewegingen/houding van het paard niet goed aan. Ik wilde graag meer verbondenheid en contact, maar hoe doe ik dat? Dus ben ik gaan zoeken op internet en kwam bij Bernadette uit. Site bekeken en het voelde meteen goed. Gebeld met Bernadette en dat gaf nog eens bevestiging om naar Winterswijk te gaan.

Wat ik bij haar geleerd heb is precies dat waar ik naar op zoek was!! Meer verbinding met het paard. Er ging als het ware een wereld voor me open. De manier van rijden leek voor mij alsof ik opnieuw begon met paardrijden. Maar met een prachtig resultaat!! Super. Zo fijn om te voelen dat het mij uiteindelijk ook lukt om ontspannen te rijden. Ontspannend voor paard en ruiter. Ik was ook op zoek naar een betere houding. Mijn evenwicht was niet goed. Dankzij de lessen van Bernadette heb ik geleerd om beter, veel beter op het paard te zitten en met zachtheid!!

Yo: "Waarom heb ik dit niet 10 jaar eerder geleerd??? Ik was eigenlijk wel klaar met les nemen. Maar in Bernadette heb ik zo'n super chille instructrice gevonden. Iemand die me bewust maakt over wat mijn paard nu werkelijk doet (kwa gedrag en spieren), in plaats van alleen te kijken naar de symptomen. Heel fijn dat ze er zo'n diepgang aan kan geven!"

Rosie is een geweldig paard die mij de kans heeft gegeven mijn lessen te oefenen. Eén verkeerde beweging en ze liet mij merken dat het anders kon. Bernadette heeft mij veel geleerd betreft mijn zit, evenwicht, ademhaling, omgang met Rosie/paarden. Ik was er 3 halve dagen en ik voelde me erg ontspannen. Zelfs geen spierpijn, omdat ik geleerd heb om op een andere manier te bewegen. Er is me veel duidelijk geworden. Ik ben er inmiddels thuis mee aan de slag gegaan. Op een ander paard het geleerde in de praktijk gebracht. En het werkt!! Ik ga er zeker mee verder want nu heb ik gevonden waar ik naar op zoek was. De juiste hulpen, houding, ademhaling brengt verbondenheid tussen paard en ruiter. Bernadette, nogmaals heel hartelijk dank voor wat je voor mij betekend hebt!!

Mirella: "Aan jouw les heb ik ontzettend veel gehad. Tijdens het paardrijden werd er al heel veel duidelijk, maar de tips en aanwijzingen die ik van jou kreeg heb ik meegenomen op vele fronten in mijn leven. Tijdens mijn andere hobby, tango dansen, helpt het veel. En ook in mijn beroep als operazangeres ben ik veel met m'n houding bezig en helpen jouw tips enorm."

Birgitt: Heb al een aantal lessen van Bernadette gehad en het bevalt me ontzettend goed. Terug naar de basis, zeer goede uitleg, geeft goede voorbeelden met je zit en houding. Mijn paard die al 22 is loopt goed, recht en ontspannen voorwaarts met de oortjes naar voren, volgens de Skala der Ausbildung. Mijn zit en houding is al behoorlijk verbeterd waar ik bij de rijvereniging al complimenten van de instructie heb gekregen. Het is elke keer weer een genot om les van haar te hebben. Complimenten Bernadette.

Pieter: "Op mijn vraag of Bernadette een arrangement kon aanbieden ging ze enthousiast in. Ze geeft enthousiast maar rustig les en geeft goede uitleg. Omdat je begint bij een theorie kon ik in het zadel sneller werken aan mijn leerdoelen : minder hoofd, meer balans en mijn hoofdthema, voeten op de grond.

Bijzonder was ook het loswerken met Rosie, waarbij een paard zomaar naar je toekomt. In drie dagen veel geleerd en een stevige basis om verder te gaan met rijden."

Simon en Hanneke: "Bernadette heeft een heel scherp oog voor wat de ruiter zoal (onbewust) doet om zijn paard te verhinderen om ontspannen te kunnen doen wat de ruiter vraagt. Zij zorgt ervoor dat je je paard aanvoelt en dat je hem de kaders geeft om goed te kunnen bewegen. Door je bewust te maken van je eigen onbalans en je te helpen correct met je paard te communiceren, gebeuren er opeens dingen “vanzelf”.... Inspirerender kan het niet worden! "

Karin: "Je Paard is het Waard! Een les van Bernadette. Bewust worden van Lichaamshouding en die veranderen, helpt het paard om in balans te lopen en los te laten! Voor wat ik vandaag heb ervaren moet je toch echt bij Bernadette zijn! Wat je leert op het paard kun je op de grond (in het dagelijks leven) ook weer gebruiken, dus ik ben erg blij en ga ook zeker nog vaker! Zeker een Kado voor je Paard!"

Anne-Levien: "Les van Bernadette is elke keer weer een ervaringsreis! Of ik nu op een paard van Bernadette rij, een manegepaard wat ik ter beschikking heb of een paard wat ik van een andere eigenaar rij, elke keer weer leer ik, maar ook het paard. Aan het eind van de les loopt mijn paard beter, zit ik beter op het paard en hebben we genoeg 'materiaal' om zelf mee verder te stoeien tot de volgende les. De lessen zijn duidelijk, concreet, goed over gebracht en super leerzaam. En het leuke is dat het verder gaat dan het paardrijden. Zit ik lekker in mijn vel dan ziet Bernadette dat en werken we naar een hoger niveau. Zit ik niet zo lekker in mijn vel dat pikt ze het ook op en voordat ik het weet komen er allerlei emoties bovendrijven die mij, en dus het paardrijden in de weg zitten. Na die 'opgeruimd' te hebben gaan we weer aan het paardrijwerk waar altijd weer een bevredigend resultaat uit voort vloeit. De lessen maken mij en het paard wat ik rij altijd een stukje blijer."

Gerarda: "Even goed nadenken hoe ik kort kan weergeven waarom les van/met jou voor mij zoveel meer is dan paardrijkunstjes leren.... Hoe kan ik voor een ander het genieten verwoorden van een Rosie die als kwikzilver tussen de herfstblaadjes samen met mij gaat, en zij draagt en ik richting geef, en dat kracht uit adem en contact en ontspanning komt, en niet uit handen en voeten en hardheid. En dat jij eigenlijk hetzelfde doet voor mij als 'leerling', als wat ik probeer te doen voor Rosie - voorwaarden scheppen, uitnodigen en richting geven zodat ik mijn kracht en lijf op een goeie manier en met plezier leer gebruiken. Maar ja....hoe schrijf je dat op zonder wazig te worden :-)))"

Nathalie: "Door de lessen die ik heb gehad, ben ik mijn paard beter gaan begrijpen en ik heb ook weer zin in het rijden. Mijn paard loopt nu ook beter. Hij was iets onregelmatig achter, maar dat is nu over."

Niekie: "Ik begon als 'manegeklant' met een leenpaard aan de centered-riding lessen. Ik zat niet echt ontspannen en recht op het paard, waardoor ik vaak na de les spierpijn had en ook qua conditie de manegelessen maar net kon volhouden. De lessen van Bernadette hebben me meer inzicht gegeven in het bewegen van mens en paard en de invloed die je als ruiter hebt op het bewegen van het paard. Hierdoor is het voor mij makkelijker geworden om ontspannen te rijden, wat tot gevolg had dat mijn houding en zit erg zijn verbeterd. Ik heb nu ik veel minder spierpijn na het rijden en kan het rijden ook beter volhouden. Naast dat het rijden veel beter gaat, ben ik me ook veel bewuster geworden van de signalen die ik als mens (zowel op de grond als tijdens het rijden) aan het paard geef en heb gemerkt dat non-verbale communicatie perfect werkt bij paarden! Ik kan nu door mijn houding duidelijk maken wat ik wil en heb veel minder mijn stem of sporen c.q. zweep nodig! Ik had nooit gedacht dat ik samen met het leenpaard (waar ik in het begin totaal geen klik mee had) zo’n fijne, ontspannen en leerzame band kon opbouwen."

Erik : "De paardrijlessen van Bernadette ervaar ik als erg leuk en gezellig. Ik ben 25 tot 30 procent verlamd aan mijn gehele linkerkant. Spieren die ik normaal niet of weinig gebruik, gebruik ik nu wel met de lessen. Misschien wordt mijn linkerkant met de tijd wel sterker. De lessen zijn voor mij intensief en inspannend,..maar het geeft me ook veel ontspanning!"

Lucy : "Mijn paard is 2,5 jaar geleden bij mij gekomen en als ik zie hoe hij en ik steeds meer een team zijn geworden en hoe we in die 2,5 jaar “probleempjes” hebben opgelost.., dat is wel dankzij jouw lessen."

Mera: "Ik heb Bernadette leren kennen toen ik op zoek was naar een instructeur/ instructrice die mij met mijn "project" kon helpen. Ik had pas een oudere pony gekocht, die problemen met nek en rug bleek te hebben als gevolg van oude blessures. Ik wilde op een verantwoorde manier het rijden met haar oppakken, naast de fysiotherapie die ze kreeg. Centered Riding zorgt ervoor dat je zelf veel meer bewust wordt van de inwerking van elk onderdeel van jouw lichaam op het paard (en mijn zit is daardoor gelijk ook verbeterd). Het logische gevolg van dit alles is dat het paard zoveel beter gaat lopen en zich er prettig bij voelt. Mijn pony fleurde door deze manier van rijden helemaal op; en liep door de combinatie centered riding/fysiotherapie na een jaar als nooit tevoren. Bernadette is een hele goede instructrice en coach: zij ziet alles en helpt je op een positieve manier met de problemen die je met het rijden kunt tegenkomen (= tijdens de les hard werken aan jezelf J). Daarnaast heeft zij het welzijn van het paard hoog staan. Voor mij was en is elke les met Bernadette daarom een feestje."

Inge : "Nou ik vind dat je het fantastisch doet, je hebt er mij, met een beetje hulp weer op gekregen. Nee zonder dollen, helemaal prima. Dat jij heel veel van paarden weet is duidelijk, maar dat je mensen zover kunt krijgen om op zo’n natuurlijke manier te rijden en dat dan ook voor de paarden nog leuk is.... Mijn complimenten."